oldal nyomtatása

Miért betoncserép?

Azért mert...

 

 

1. méret- és színtartó

Egy-egy betoncserép mérete kevesebb, mint 1 mm-rel tér el a sablonmérettől. Szemben a kerámiával, ahol egy átlagos, 400 mm hosszúságú tetőcserép esetén 8 mm eltérés is megengedett. Jóval hosszabban ellenáll az időjárás szélsőséges hatásainak és a Nap fakító erejének, így jobban megőrzi eredeti színét más tetőfedőanyagokhoz
képest.

2. fagyálló és ellenáll a környezeti hatásokkal szemben

Átlagosan 50%-kal nagyobb törőszilárdságot mutat fel az égetett anyag tetőcserepekkel szemben. A Bramac betoncserepek 500 fagyás-olvadás ciklusra vannak tesztelve a kerámiacserepek általánosságban 25-re.

3. zajcsillapító

Akár 7 decibellel jobban csillapítja a zajt más tetőfedőanyagokhoz képest.

... ráadásul környezettudatos

A betoncserepek gyártása energiahatékonyabb és 50%-kal kevesebb CO2 kibocsátással jár, mint más fedőanyagoké.

A cserép szerepe a tető súlyterhelésében

A tetőszerkezetek – és azok egyes elemeinek (oszlopok, szelemenek, szarufák) – megtervezése összetett, méretezési szabványok által szabályozott statikus mérnöki feladat, melynek során természetesen figyelembe kell venni a tetőt érő összes hatást.

Melyek ezek a terhek

  • a szélteher
  • a hóteher
  • a fedés terhe (héjazat + lécezés vagy deszkázat)
  • a tetőszerkezet (ön)súlya
  • a beépítés terhei (hőszigetelés és a belső burkolat)

Az igénybevétel függ a tető hajlásszögétől is: alacsony hajlásszög esetén a hóteher, meredek tetőnél a szélteher a mértékadó. (Egy 25 fokos tető terhei akár 20%-kal is meghaladhatják egy ugyanilyen, de 40 fokos hajlásszögű tető terheit.)

Egy tetőnek akár 80 kg szél- és 110 kg hóterhelést is ki kell bírnia négyzetméterenként a fedés a tetőszerkezet és a beépítés súlya mellett, tehát összességében maximum 380 kg/ m2. A tetőcserép súlyának mértéke elenyésző a teljes tetőt érő terheléshez képest legyen szó akár beton-, akár kerámiacserépről, mert súlyuk közel azonos. (beton: 39-50 kg/m2; 40-50 kg/m2).

A méretezés során figyelembe kell venni az állandó (önsúly) és az esetleges terhek (pl. hóteher) arányát: „könnyű” tető esetén emiatt a biztonsági tényező + 75% is lehet, azaz amit nyertünk a „réven“, elveszítjük a „vámon”!

Mivel a fenti terhek közül egyedül a csak a fedés terhe választható, könnyen belátható, hogy az egyes cserépfedések közötti – egyébként sem jelentős – súlykülönbség nem befolyásolja lényegesen a szükséges faszerkezetek keresztmetszeteit.
A tévhitek okán, a köznyelvben „nehéznek” nevezett tetőfedőanyagok alkalmazásának számos lényeges előnye van, ezért is alkalmazzák ezeket régóta, szerte az egész világon.A tetőtér beépítés határoló szerkezeteibe beépített anyagok tömegének „növelése” a külső hőmérsékletváltozások késleltetésével javítja annak hőcsillapítását, így csökkenthető a tetőtér túlzott nyári felmelegedése.
Nagyobb tömegű fedés és tetőszerkezet esetén:

  • jobb a hőcsillapítás
  • nagyobb a viharállóság
  • és jobb a hanggátlás!

Ez a fontos!

Bramac Központ

Bramac Kft.

Házgyári u. 1.

8200 Veszprém

Magyarország

Telefon: 88/590-891

Fax: 88/590-893

E-Mail: infohu(at)bmigroup.com

Web: www.bramac.hu

A veszprémi szállítási iroda nyitvatartási ideje: hétfő-péntek 8.00 - 16.00

Lépjen kapcsolatba velünk

Kérdése van? Keresse tanácsadóinkat, tetõfedõinket, kereskedõ partnereinket, vagy kérjen ingyenes ajánlatot!